Đumbir je jedan od najkorišćenijih i najomiljenijih začina na svetu, a bogat je svojstvima za jačanje imuniteta i plodnosti. Upotrebljavan je u kulinarske i lekovite svrhe vekovima, a klasifikovan je kao biljka i začin. Poreklom je iz jugoistočne Azije. Đumbir je prepun bioaktivnih jedinjenja koja imaju brojne koristi po zdravlje.
Sadrži mnogo važnih hranljivih materija, uključujući: vitamin C, B5 i B6, kao i dobru količinu minerala kalijuma, mangana, bakra i magnezijuma. Ključno jedinjenje koje se nalazi u đumbiru je gingerol, koji je odgovoran za većinu njegovih lekovitih svojstava.
Đumbir se koristi za ublažavanje gastrointestinalnih tegoba, ima ulogu u smanjenju upala u telu, jača imuni sistem, pomlađuje kožu i povećava nivo energije. Takođe sadrži antimikrobna svojstva.

Đumbir i plodnost
Smatra se da će đumbir u obliku svežeg ili osušenog korena (Zingiber officinale) pomoći da se poveća plodnost i nekoliko studija pruža dokaz o tome. Ne samo da deluje protivupalno, već igra ulogu u čišćenju, ublažavanju bola i poboljšanju cirkulacije reproduktivnim organima. Takođe se zna da đumbir povećava plodnost kod muškaraca.
U studiji sprovedenoj 2012. otkriveno je da je nakon lečenja muškaraca đumbirom broj spermatozoida porastao za 16,2%, pokretljivost spermatozoida povećala se za 47,3%, a ukupna količina za 36,1%. Studija je takođe zaključila da su muškarci koji uzimaju đumbir doživeli porast serumskog LH, FSH i testosterona. Ovo je dobra vest za muškarce koji se možda bore sa niskim brojem spermatozoida ili niskim testosteronom.
Bilo je nekih ograničenja ove studije, jer količina i oblik upotrebljenog đumbira nisu specificirani i nije postojala kontrolna grupa.
Smatra se da đumbir takođe pomaže ženama koje imaju fibroide materice. Razlog tome je što povećava cirkulaciju u organizmu pospešujući zdrav odgovor na upalu i normalnu detoksikaciju. Takođe, pomaže da se održi pravilna probava koja je vrlo važna za upalna stanja, a otkriveno je i da deluje efikasno u smanjivanju težine menstrualnih bolova.

Postoje različiti načini na koje možete uključiti đumbir u svoju ishranu
Koren đumbira se može dodati u bilo koji sok, poput jabukovog, pomorandževog ili limunovog soka. Čaj od đumbira možete napraviti tako što ćete u kipuću vodu sa malo meda i soka od svežeg limuna staviti jedan centimetar svežeg đumbira ili jednostavno narendati đumbir u bilo koje prehrambene namirnice koje pripremate – naročito ukusne i lagane smutije i supu.
Za prehlade i upalu grla i u svetlu trenutne pandemije Coronavirusa možete napraviti umirujući sirup od đumbira. Morate samo da pomešate 1 kašiku meda, jabukovog sirćeta, kurkume, sok đumbira (isceđen iz rendanog đumbira iz korena), pomešajte sa 2 kašike vode i spreman je za piće.
Izvor: www.ivfbabble.com