VTO statistika

Statistički podaci o vantelesnoj oplodnji u Srbiji    
  
                                                                             

Država mora da pronađe adekvatno rešenje i da poveća broj finansiranih postupaka vantelesnih oplodnji za parove koji se bore da dođu do potomstava.
Takođe, Država mora da pronađe model po kom bi sve savremene metode lečenja steriliteta bile dostupne svim parovima ali i ženama do 45.godine starosti.
Ukoliko bi čitav sistem bio udređeniji – dobio bi se veči broj beba putem vantelesne oplodnje, a ovim načinom bi se povečao natalitet.
 

U Srbiji se godišnje uradi manje od 3000 postupaka vantelesne oplodnje, a to je znatno ispod evropskog proseka za broj urađenih VTO spram broja stanovnika. Evropski prosek je 1.050 ciklusa na milion stanovnika, što znači da bi kod nas godišnje trebalo da se uradi minimum 7.000 ciklusa VTO.
 

Pet državnih klinika na godišnjem nivou urade ukupno do 1.500 ciklusa. U međuvremenu, Slovenija finansira 6 pokušaja za prvo i 4 pokušaja za drugo dete, Hrvatska 4 pokušaja VTO i dva sa zamrznutim embrionima, a čak i Crna Gora je u okviru evropskog proseka.
 

Godine 1987. rođena je prva beba u Srbiji začeta vantelesnom oplodnjom, a program VTO o trosku RFZO sprovodi se od 2006. godine. Ne može se sa sigurnošću reći tačan podatak koliko parova je zahvaljujući vantelesnoj oplodnji u Srbiji uspelo da dođe do roditeljstva. Međutim, postoji procena da svaki šesti par ima problem sa neplodnošću. Statistika pokazuje da se 15% parova bori sa nekim oblikom steriliteta.
 

Dok se u nekim evropskim zemljama više od 4% ukupno rođenih beba dobije uz pomoć vantelesne oplodnje, mi smo verovatno na začelju Evrope i po broju pokušaja i po broju beba rođenih na ovaj način.
 

Državni program finansirane vantelesne oplodnje treba svim parovima koji žele da dođu do potomstva da ponudi brza i efikasna rešenja lečenja sterilteta. Posebno, državni program mora posebnu pažnju da posveti ženama iznad 40 godina koje žele da se ostvare u ulozi roditelja jer Država ima problem sa natalitetom.                                                                      

Novosti

TREĆA VANREDNA SEDNICA SKUPŠTINE UDRUŽENJA ŠANSA ZA RODITELJSTVO

Treća vanredna sednica Skupštine Udruženja „Šansa za roditeljstvo" će se održati 5. maja 2017. godine od 17 časova, u Opštini Voždovac, koja se nalazi u Ustaničkoj 53 u Beogradu. Poziv važi za sve članove i one koji bi to želeli da postanu.

...

ANKETA - STERILITET I VTO

Borite se ili ste se borili sa sterilitetom? Popunite našu kratku, anonimnu anketu - vaše iskustvo je ključno za uspeh zajedničke borbe. Brzo i lako se radi, sa računara ili telefona.

...

ŠANSA ZA ROŠTILJ - GIVE PICNIC A CHANCE!

Nedelja, 14. maj od 10 h, roštilji na Adi ciganliji. Dođite da se družimo!

...

Naučna konferencija "Ka boljoj demografskoj budućnosti Srbije"

SANU je, u saradnji sa Kabinetom ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku i Centrom za demografska istraživanja Instituta društvenih nauka...

...