Intervju predsednice Udruženja za Časopis Bebi planeta

Udruženo do šanse za roditeljstvo

 

 

Statistike kažu da svaki peti par u Srbiji ima problem sa plodnošću. Ono što statistike ne pokazuju je koliko težak put takvi parovi moraju da prođu da bi uvećali svoje šanse za roditeljstvo. Koliko pregleda, analiza, preispitivanja, koliko je novca potrebno. Koliko često se suočavaju sa razočaranjem kada željena trudnoća izostane ili se ne iznese do kraja...

 

 

Tema koja muči mnoge, a koja zahteva mnogo volje, živaca i rešenosti, okupula je parove u udruženje „Šansa za roditeljstvo“, kako bi se zajednički borili za priliku da postanu roditelji.

Zvanično su registrovani u septembru prošle godine, a prvi i najveći cilj im je da poboljšaju uslove koji se tiču vantelesne oplodnje u Srbiji.  O tome sa čime se sve u Srbiji bore parovi koji imaju problem sa plodnošću, pričali smo sa Sandrom Jovanović, iz ovog udruženja.

 -Pre svega se zalažemo za povećanje broja pokušaja BMPO (biološki potpomognute oplodnje) koje finansira država sa tri na šest, ali i za finansiranje procesa vantelesne oplodnje od strane lokalnih samouprava. Takođe, u interesu nam je da se starosna granica pomeri, tako da bi žene do 45. godine imaju pravo na besplatnu vantelesnu oplodnju, a ne samo do 40. Kako je sada  – kaže za „Baby planetu“ Sandra Jovanović iz Udruženja „Šansa za roditeljstvo“. – Takođe, jedan od naših ciljeva je uvođenje minimum četiri postupka bez stimulacija kao vid lečenja steriliteta za parove o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, kao i hitno donođenje novog Zakona o lečenju neplodosti. Tu je još mnogo stvari na kojima mora da se radi: brza, jednostavna, prioritetna i pristupačna jednodnevna dijagnostika za parove,  dostupnija Psihološka savetovališta za parove, omogućavanje procesa vantelesne oplodnje sa zamrznutim materijalom o trošku RFZO-a parovima koji imaju problem muškog steriliteta, kao i parovima koji su prošli kroz proces lečenja malignih oboljenja, ali su pre toga zamrzli zdrav materijal.

Ni tu spisak izazova nije gotov, navodi naša sagovornica. Treba se pozabaviti rešavanjem pitanja trombofilija (stečenih i urođenih) i OGTT (testa na povišen šećer) testa kao vida obavezne kontrole pred postupak vantelesne oplodnje, zatim stavljanja lekova za lečenje steriliteta na D listu RFZO-a, kao i potrebu da Fond finansira zamrzavanje i odmrzavanje materijala (embrione, spermatozoide, jajne ćelije).

 

 

Svi ciljevi Udruženja suštinski najviše zavise od poteza države. Poslednjih godina je urađeno dosta u ovoj oblasti, ali da bi se više i konkretnije pomoglo parovima koji imaju problem sa plodnošću, potrebno je da se radi na ostvarenju ciljeva koje je Udruženje „Šansa za roditeljstvo“ postavilo pred sebe i državu.

 

 

- U poslednje vreme pomerena je starosna granica za besplatnu vantelesnu oplodnju za žene sa 38 na 40 godina, povećan je broj postupaka sa 2 na 3 finansirana postupka – to je ono što je urađeno ali to nije dovoljno. Mnogim parovima nisu dovoljna 3 pokušaja o trošku RFZO-a. U okruženju je generalno situacija bolja po mnogim pitanjima, na primer, Hrvatska i Slovenija finasiraju više vantelesnih oplodnji od nas – kaže za „Baby planetu“ kaže Sandra Jovanović.

Ona dodaje da su predstavnici udruženja već imali sastanke sa  predstavnicima Ministarstva zdravlja, predstavnicima RFZO-a, Upravom za biomedicinu, na kojima su ih obavestili o radu udruženja i predstavili sa kojim sve realnim preprekama se svakodnevno suočavaju parovi koji se leče od neplodnosti.

 

 

Iako se problem neplodnosti tiče i muškaraca i žena, a i uzroci neplodnosti su podjednako i kod muškog i kod ženskog pola, čini se da su žene aktivnije u rešavanju ovog problema. Tako su osnivači udruženja „Šansa za roditeljstvo“ zapravo žene koje su ili već prošle proces vantelesne oplodnje ili su još uvek u procesu i nadaju se da će država čuti  njihov udruženi glas.

 

 

One su pokrenule „lavinu“, jer su prepoznale da zajednički mogu lakše da se bore za bolje uslove i veće šanse za lečenje neplodnosti u Srbiji. To su prepoznali i drugi parovi, koji se kako kažu, redovno priključuju udruženju. Iako mnogi još ni ne znaju da ovakvo udruženje postoji, za sada imaju 500 članova, a želja im je da okupe što više parova koji imaju problem sa infertilitetom.

Za ovih nekoliko meseci, uspeli su da organizuju tribinu, gostuju na mnogim televizijama, ali i na radiju, kako bi upoznali javnost sa njihovim postojanjem i ciljevima. Takođe, pokrenuli su sajt http://www.sansazaroditeljstvo.org.rs/, preko kojeg parovi mogu da se priključe udruženju. Najviše su aktivni oni članovi koji su prošli kroz najteža iskušenja.

 -Najaktivnije članice su žene koje su imale i po 7 postupaka vantelesne oplodnje, nažalost neupešnih. Svaka  ta priča je specifična i intimna, ali i teška.  Ceo taj proces obeležava teška psihička borba žene, posle neuspelog pokušaja par se nalazi u nekoj vrsti emotivne krize. Takođe, to nije samo emotivna, već i finansijska borba. Za svaki pokušaj i novu nadu par mora da izdvoji od 3 do 5 hiljada evra – sumira Sandra Jovanović.

 

 

Osim lične borbe i zahteva upućenih državi, parovi koji imaju problem sa plodnošću sreću se sa nerazumevanjem u okolini – od neumesnih pitanja „ a kad će beba“ do toga da se još uvek ponegde „beba iz vantelesne oplodnje“ smatra nekakvim čudom i roditeljima osporava biološko roditeljstvo. Sve su to tabui protiv kojih će se, kažu u Udruženju boriti svim silama.

 

 

Antrfile

I donacija i surogat

 

Članice udruženja se zalažu i za savremene metode koje mogu pomoći da parovi postanu roditelji i onda kada medicina više nema rešenje – to su surogat majke i donirane jajne ćelije.

 -Jedan od naših zahteva tiče se dozvole za korišćenje doniranih jajnih ćelija, i nadamo da se ćemo u tome uskoro uspeti.  Voleli bi da jednom u Srbiji dozvole i surogat materinstvo, ali mislimo da to trenutno nije realno i da je daleka budućnost – zaključuje Sandra Jovanović.

 

 

 

Novosti

TREĆA VANREDNA SEDNICA SKUPŠTINE UDRUŽENJA ŠANSA ZA RODITELJSTVO

Treća vanredna sednica Skupštine Udruženja „Šansa za roditeljstvo" će se održati 5. maja 2017. godine od 17 časova, u Opštini Voždovac, koja se nalazi u Ustaničkoj 53 u Beogradu. Poziv važi za sve članove i one koji bi to želeli da postanu.

...

ANKETA - STERILITET I VTO

Borite se ili ste se borili sa sterilitetom? Popunite našu kratku, anonimnu anketu - vaše iskustvo je ključno za uspeh zajedničke borbe. Brzo i lako se radi, sa računara ili telefona.

...

ŠANSA ZA ROŠTILJ - GIVE PICNIC A CHANCE!

Nedelja, 14. maj od 10 h, roštilji na Adi ciganliji. Dođite da se družimo!

...

Naučna konferencija "Ka boljoj demografskoj budućnosti Srbije"

SANU je, u saradnji sa Kabinetom ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku i Centrom za demografska istraživanja Instituta društvenih nauka...

...