Naučna konferencija "Ka boljoj demografskoj budućnosti Srbije"

Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) je, u saradnji sa Kabinetom ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku i Centrom za demografska istraživanja Instituta društvenih nauka, organizovala naučnu konferenciju pod nazivom „Ka boljoj demografskoj budućnosti Srbije” koja je održana 27. februara 2017. godine u svečanoj sali SANU.

   

Održana su predavanja na srodne teme u vezi sa problemima negativnog prirodnog priraštaja i niskog nataliteta u Srbiji.
Među mnogobrojnim uglednim zvanicama i gostima bili su i predstavnici Udruženja Šansa za roditeljstvo.  

Mnogi važni podaci koji su prezentovani na konferenciji nam daju još veći elan da istrajemo u svojim zahtevima. Ovo su neki od najvažnijih.

 

Prosečna starost stanovništva u Srbiji je skoro 43 godine i naša zemlja je na šestom mestu u Evropi po starosti stanovništva.

Zbog negativnog prirodnog priraštaja, ali i migracija, Srbija godišnje izgubi grad veličine oko 36.000 stanovnika.
 

U Srbiji mesto prebivališta promeni 130.000 stanovnika, češće se sele žene i to starosti oko 33 godine, a godišnje zemlju napusti 15.000 stanovnika.

Čak 18,7 odsto stanovništva danas starije je od 65 godina, prosečna starost je 42,7 godina, pa nas to svrstava na šesto mesto u Evropi po starosti stanovništva.        
   

Visokoobrazovane žene danas imaju živorođene 1,37 dece, a za najprostiju reprodukciju je potrebno 2,1 dete, materinstvo je odloženo, ali za to ne treba optuživati žene, već su krivci mnogi društveni, socijalni, politički i istorijski faktori.
 

Srbija je u međupopisnom periodu, od 2001. do 2011. godine, izgubila između 367.000 i 422.000 ljudi, i u poslednjih 25 godina beleži negativan prirodni priraštaj.

Od početka milenijuma, mi smo izgubili više od pola miliona ljudi. Pritom migracioni aspekt nije toliko dominantan. Od 1930. godine u Srbiji se rađa manje dece od onog broja koji je potreban za prostu reprodukciju.

 

U svetlu činjenica koje su iznesene u predavanjima smatramo da jedan od državnih prioriteta mora biti omogućavanje svim parovima koji žele da budu roditelji, da to i postanu. Zato nastavljamo da se borimo.


Novosti

TREĆA VANREDNA SEDNICA SKUPŠTINE UDRUŽENJA ŠANSA ZA RODITELJSTVO

Treća vanredna sednica Skupštine Udruženja „Šansa za roditeljstvo" će se održati 5. maja 2017. godine od 17 časova, u Opštini Voždovac, koja se nalazi u Ustaničkoj 53 u Beogradu. Poziv važi za sve članove i one koji bi to želeli da postanu.

...

ANKETA - STERILITET I VTO

Borite se ili ste se borili sa sterilitetom? Popunite našu kratku, anonimnu anketu - vaše iskustvo je ključno za uspeh zajedničke borbe. Brzo i lako se radi, sa računara ili telefona.

...

ŠANSA ZA ROŠTILJ - GIVE PICNIC A CHANCE!

Nedelja, 14. maj od 10 h, roštilji na Adi ciganliji. Dođite da se družimo!

...

Naučna konferencija "Ka boljoj demografskoj budućnosti Srbije"

SANU je, u saradnji sa Kabinetom ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku i Centrom za demografska istraživanja Instituta društvenih nauka...

...